Oberża pod Rozbrykanym Ogrem

Baśniowe Gawędy - "Żarcie?! Zawsze i wszędzie!"

Osada 'Pazur Behemota' > Baśniowe Gawędy > Żarcie?! Zawsze i wszędzie!
Wędrowiec: zaloguj, wyszukiwarka
Ghulk

Ghulk

2.07.2008
Post ID: 30692

Halucynogenne. Po czymś takim można wylądować Pod Stolikiem.

Kameliasz

Archidyplomata Kameliasz

2.07.2008
Post ID: 30693

Albo i jeszcze gorzej - u Pana MiBa za piecem...

Ghulk

Ghulk

2.07.2008
Post ID: 30695

Dla was też coś wyszperałem.
Szmaragdowy schabowy.
Przygotowujemy schabowego. Wrzucamy go na kilka godzin do mieszaniny ziół (do smaku, szmaragdówki i Kryształowej© *demilisz pokazuje wyciągniętą z kieszeni tabliczkę czekolady* ups, to nie to. O jest! *pokazuje butelkę pełną zielonej cieczy*. Darmową butelkę można dostać u oberżysty. Mieszaninę po kilku godzinach zaczynamy podgrzewać na małym ogniu do temperatury 55 stopni. Kotlety wrzucamy na patelnie, smażymy i gotowe! Piękne, zielone, wyglądające jak kryształy kotlety schabowe.

Mitachi

Mitachi

8.07.2008
Post ID: 30947

Shoyu Ramen

Mamy już gotowa zupę w lodowce, prawda? To na postawie tej zupki możemy sporządzić następny rodzaj ramen.

1. Podgrzej zupę, dodaj do niej 4-5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki mirin (japońska przyprawa), 1/2 łyżeczki soli, oraz pieprzu i oleju sezamowego do smaku.
2. Przygotuj makaron (według wcześniejszego przepisu)
3. Nalej zupy, dodaj makaronu.
4. Dodaj chińską szynkę wieprzowa (może być polska też Very Happy), szpinak (w listkach możliwie jak największych; zanim się go doda, trzeba sparzyć w szklance gorącej wody), oraz pocięte w wąskie paski nori.
5. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i ustrój zielona cebula, według życzenia.

Tabris

Tabris

20.07.2008
Post ID: 31521

To ja dodam, że brak w Menu, wódki szmaragdówki i soku Multiowocowego z żelazem (po wypiciu 10 soków sztabka żelaza gratis)

Ptakuba

Ptakuba

20.07.2008
Post ID: 31560

Może ktoś zna ów przepis, pisałem go na podstawie tego, co zapamiętałem z występu szanownego pana Cezarego :P

Przepis na ciasto owocowe!
Składniki:
-masło
-mleko
-cukier
-whisky
-200dag truskawek
-200dag porzeczek
-2 banany
-jedno jabłko

Przygotowanie:
-wrzuć do miski masło, mleko i cukier
-sprawdź jakość whisky
-obierz jabłko, wykrój ogryzek
-sprawdź, czy jakość whisky nie pogorszyła się w trakcie obierania jabłka
-obierz banana, pokrój w plastry
-se... zprawdź jakoość łyski
-pokrój jabłko w kostkę
-sprawdź jakość whisky! Żeby potem nie mówili, że ciasto zatrute! A jak!
-zmieszaj zawartość łiski... znaczy się, miski do uzyskania jednolitej koncent... konsystencji znaczy się, oczywiście
-jeszcze raz sprawdź jakość whisky!
-wrzuć owoce do ciasta, dolej 5ml whisky, wstaw do pieca do czasu zabarwienia ciasta na złoty kolor. W międzyczasie ciągle sprawdzaj jakość whisky!
Bum! <upada na podłogę>

Miron

Miron

25.08.2008
Post ID: 33404

Może Ardiińska Brandy

Trickky

Trickky

17.10.2008
Post ID: 35217

Przepis na pyszną szarlotkę(przepis made by babcia) Składniki:

* 30 dag mąki
* 10 dag masła (może być też margaryna)
* 10 dag cukru
* żółtko jaja
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 kg jabłek (antonówek lub renet)
* 2 łyżki cukru pudru
* sól
* cynamon (opcjonalnie)

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wstępnie rozdrobnione masło lub margarynę wyłożyć na mąkę, posiekać nożem, dodać szczyptę soli i cukier, wbić żółtko, dolać śmietanę. Wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce. Jabłka obrać, i dokładnie usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z połowy ciasta zrobić placek, wyłożyć nim dno obficie natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy; ulepić z ciasta wysoki brzeg. Nakłuć powierzchnię placka widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, lekko podpiec, ostudzić, nie wyjmując z formy. Rozłożyć na cieście pokrojone lub starte jabłka. Z pozostałego ciasta formować wałki grubości małego palca, ułożyć je na wierzchu w kratownicę, wstawić ciasto z powrotem do piekarnika i piec,

Grok

Grok

4.01.2009
Post ID: 39162

Przepis na jajecznicę ze smoczych jaj z piwem krasnoludzkim.

Składniki:
-3 smocze jaja
-5l piwa krasnoludzkiego
-duży kawał masła
-patelnia
-ognicho
-sól i pieprz
-nóż i widelec

Czynności:

1.Zabrać jaja smoczycy (w dowolny sposób).
2.Trzymać patelnię nad ogniem.
3.Dać masło na patelnię (czekać, aż się rozpuści).
4.Rozbić jaja na patelnię.
5.Dodać sól, pieprz i 2l piwa.
6.Rozmieszać to wszystko.
7.jedz z patelni (chyba,że masz garnek).
8.Po jajecznicy upij się piwem.
9.Pójdź spać (nie zważając na porę dnia).

Vinrael

Vinrael

5.01.2009
Post ID: 39277

Ja tam nie znam przepisu, ale jadłem i polecam "Korzenie dębu w sosie o smaku jabłuszek". Na popitkę weź sok z pędów brzozy, a na deserek... hmm... może ciasteczka z masy żwirowej.

Pozdrawiam- Vin

Nebirios

Nebirios

16.01.2009
Post ID: 39719

Ja polecam:
-Szynkę z Cyklopa .
-Zupę z krwią smoka [Prawdopodobnie Acid Dragona].
-Sałatkę z mięsem Trolla.
-Oczy Troglodyty w sosie bananowym.
Niestety nie znam przepisu na te wspaniałe dania.

Laysander

Laysander

17.01.2009
Post ID: 39770

Ser zgniły.
- Mleko Yeti
- Biodrówka z Zombie
- Łyżka
- Beczka
- Smok ognisty
- Jama w mroźnych górach jamistych

1. 10 l mleka Yeti mieszamy ze zgnilizną wydłubaną z Zombie.
2. Mieszamy wszystko na gęstą masę.
3. Wlewamy wszystko do beczki.
4. Gruczoł siarkowy ognistego smoka wrzucamy do beczki z serem.
5. Chłodzimy wszystko w Jamie w górach jamistych.
Smak: Zgniły, śmietankowy, ostry.
Sposób przygotowania: Usmażyć z udźcem błotnistego potwora.

Mmmmm... Zgniłe!

Sanctum

Sanctum

18.01.2009
Post ID: 39808

Ja bym zaproponował takie menu:
- szaszłyczki z owoców leśnych i wilczego mięsa
- zupa na ogrzej kosctce z wkładką z rusałczych skrzydełek
- bitki ze smoczego mięsa w sosie jagodowym
- trunek własnej produkcji na bazie "Oddechu Goblina"

Polecam!

Ptakuba

Ptakuba

24.01.2009
Post ID: 40089

Wino "Karmazynowy płyn"
Skład:
-paliwo z Shella. Koniecznie bezołowiowe.
-dwie runiczne pomarańcze grozy
-mroczne winogrona szatana (gatunek rosnący tylko w piekle i Katowicach)
-dobre chęci

Sposób wykonania:
Wrzucić/wlać składniki do beczki. Czekać pięćset miliardów lat, puszczając w kółko płytę Feela, by się sfermentowało. Sprawdzić, czy płyn jest karmazynowy. Jeśli jest, wlać do małego szklanego flakonika, jeśli nie jest, należy dolać trochę karmazynowej farby akrylowej.

Kameliasz

Archidyplomata Kameliasz

28.01.2009
Post ID: 40261

Nebirios

-Oczy Trogodyldy w sosie bananowym.

A czymże jest ta "trogodylda"?

Korzonki po Krewlodzku!

Składniki:
- duży kamień, głaz bądź skała, ważne, by można było coś na niej postawić (tak, żeby nie spadło)
- korzonki, jak najświeższe (max. 4-dniowe)
- piasek, czyli beztłuszczowy olej

Sposób przyrządzenia:
Głaz, skałę lub kamień posypać piaskiem, nałożyć korzonki, smażyć w pełnym słońcu przez jakieś 2,5 poparzenia słonecznego.
Smasznego!

Volkolak

Volkolak

20.02.2009
Post ID: 41279

Co powiecie na niziołka wypieczonego na krwisto?:D

Laysander

Laysander

20.02.2009
Post ID: 41289

Parę słodkich przysmaków:
- Cukierki Irydsy
- Lody Big Hirki
- Gumy Yeti Fresh
- Cukierki z nadzieniem herbacianym Kociołki
Parę słonych przysmaków:
- Chipsy Laysy
- Słone orzeszki Wiewki
Parę ciast:
- Szarlotka Imperatorka
- Tort Jabol-Żabol

Miron

Miron

20.02.2009
Post ID: 41296

Co nieco potraw
Dania główne:
- Brokułowe Grabie a la łasica
- Dorsz wędzony w oparach alkoholu Mirona
- Ork w czekoladzie
- Indyk faszerowany grzybkami halucynogennymi
Desery:
- Krem gałkowy
- Ciasto z smoczymi łuskami

Hiro

Hiro

26.02.2009
Post ID: 41483

Polecam Smocze Ciasto, co prawda nie jest ze smoka, ale ma iście ognisty smak... To dzięki tajemniczemu składnikowi, którego nie zdradzę... Nawet fotkę macie, w mojej galerii w Mistycznych :)

Do popicia polecam także równie ognisty trunek - Rum Jamajka!

Ilness

Oberżysta Ilness

8.06.2009
Post ID: 44798

Ogłaszam, że nastąpiła kolejna aktualizacja. Wybrałem propozycje, które bardziej mi się spodobały. Zachęcam do nazywania potraw czerpiąc inspiracje od imion Osadników!