Oberża pod Rozbrykanym Ogrem

Baśniowe Gawędy - "Żarcie?! Zawsze i wszędzie!"

Osada 'Pazur Behemota' > Baśniowe Gawędy > Żarcie?! Zawsze i wszędzie!
Wędrowiec: zaloguj, wyszukiwarka
Tabris

Tabris

19.03.2008
Post ID: 25610
Bigos po pretoriańsku

- Kapuściane łby (tych nigdy nie brakuje)
- Skisłe kapuściane łby (Zdjąć z sali trofeów z siedziby Pretorii)
- Mięso (którym czasem Jaskiniowcy się obrzucają na ogniu i nie tylko)
- Sól
- Grzyby (w Podstoliku rosną w nadmiarze)
- Pieprz (z niektórych żartów)
- Listek Laurowy (Z głów tak zwanych 'autorytetów moralnych' z siedziby Pretorii)

Mieszamy to wszystko kapuściane łby, skisłe kapuściane łby i mięso w proporcji 1-1-1 i dodajemy przyprawy. Bigosik pyszny jak w mordę strzelił.
Fergard

Fergard

19.03.2008
Post ID: 25611
Może coś takiego:

PIECZEŃ Z BŁĘKITNEGO
SMOKA, KLASYCZNA
Składniki(dla 4 osób):
1. 250 dag mięsa z tułowia błękitnego smoka(koniecznie świeże)
2. 100 dag mięsa z kończyn błękitnego smoka(też musi być świeże)
3. 100 g cebuli
4. Sos grzybowy(może być pomidorowy)
5. Sól, pieprz
6. Specjalna przyprawa, zwana "Zgubą Goblinów"(Bardzo ciężko zdobyć, najprościej w odizolowanych od cywilizacji górach)

Opis przyrządzenia:
1. Znajdź błękitnego smoka i zabij go(Uważaj, by to on ciebie nie zabił)
2. Weź mięso z tułowia i kończyn i postaraj się zakonserwować(dłużej zachowa świeżość)
3. Weź garnek i wrzuć mięso do garnka(w garnku musi być wrzątek)
4. Weź cebulę, sól i pieprz i dopraw nimi mięso
5. Zamieszaj raptownie, mieszaj ok. 2 min przez przerwy
6. Dopraw mięso "Zgubą"(tylko dwie łyżeczki, większa ilość grozi wybuchem)
7. Przestań gotować i wstaw do pieca, piecz przez 5 min.
8. Odstaw pieczeń do ostygnięcia, a potem polej sosem
9. Smacznego!

Odnośnie pieczeni: Potrawę tę trudno przyrządzić, bo zabicie błękitnego smoka jest bardzo trudne. Nawet kiedy się to uda, trzeba szybko zakonserwować mięso, bo straci swoją kruchość i zrobi się żylaste. Jeśli już to zrobisz, bez specjalnej przyprawy nie będzie ono zbyt smaczne. Wreszcie, jeśli doprawisz o pół łyżeczki za dużo, wszystko wyleci w powietrze. Polecam to danie tylko doświadczonym kucharzom. Ale zapewniam, to niebo w gębie!!!
Dirhavana

Dirhavana

20.03.2008
Post ID: 25646
Hmmmm zaiste wyborne. Ciekawe co powiecie na mój pomysł. (Błędy w nim celowe :P)
Phieczeń ala Khor
1. Całego Khora ( dla nie wtajemniczonych : Kurczak pokryty łuskami)
2. Gold Av'lee
3. Czyściutka Vhudeczka (starożytna wódka elfów)
4. Coś do smaku; sól (nie Sul) lub pieprz
5. Sos czosnkowy (do nabycia w sklepie :P )

Przyrządzenie:
Na początku zmieszajmy Gold Av'lee z Vhudeczka pod jak najwyższym ciśnieniem (broń Ruliosie od dodania cukru). Zostawimy dymiąca buteleczkę na godzinkę. Przejdźmy do Khora. Zapieczemy go teraz w brytwance z sosem czosnkowym i dodamy mieszanki napojńw. Nasza Phieczen gotowa!

Nie jeść jeśli nie mamy w pobliżu wody. Straaaaasznie piecze.
Reddragon

Reddragon

25.03.2008
Post ID: 25892

Najlepsze jest udko z goblina mmm pychota!

Ghulk

Ghulk

25.03.2008
Post ID: 25895

Udko goblina? Ohydne. To jest smak, którego się nie zapomina. Wyszperałem też przepis na smoka.

Smok nadziewany mięsem wołowym (wersja dla 100 osób).
1. Zabijamy smoka, spuszczając mu krew (musi się wykrwawić).
2. Zabijamy urzędników z Urzędu Ochrony Wymierających Gadów.
3. Patroszymy smoka.
4. Patroszymy 8 wołów, zostawiamy tylko mięso, resztę przeznaczamy na wabienie kolejnych smoków.
5. Mięso wkładamy do wnętrza smoka, przedtem nastrzyknąwszy je mieszanką mikstury regeneracyjnej*, proszku do pieczenia i mikstury leczącej rany. Zostawiamy jednak około 40 kg mięsa.
6. Mięso rozpuszczamy miksturą "RMANK", dolewamy wody, aż masa będzie swobodnie spływać po łyżce, dodajemy proszku do pieczenia i mikstury regeneracyjnej*.
7. Wzywamy kapłana, aby zamknął rany smoka.
8. Otwieramy jedną tętnicę smoka.
9. Wzywamy potężnego maga lub lisza, aby wlał masę utworzoną w punkcie 6 do żył smoka.
10a. Wycinamy las.
10b. Jeśli wezwaliśmy lisza, prosimy go o upieczenie smoka.
10c. Wzywamy smoka, zionącego ogniem, by upiekł mięso.
11a. Przez 3 dni i 3 noce powoli pieczemy smoka ze wszystkich stron.
12. Zwołujemy wielką ucztę.
*Miksturę regeneracyjną tworzymy gotując w mleku mózg i żyły trolla.
Do nabycia u mnie.

Samaxly

Samaxly

31.03.2008
Post ID: 26066

Sałatka z Stalowego Golema.

1 Stalowy Golem
1 kg pomidorów
2 kg ziemniaków
50 gram tytoniu waniliowego
0,5 kg sera z dwugłowych kóz

*pyk pyk*

Golema rozłożyć na kawałki, a następnie wrzucić do kotła jego części nagrzewać do momentu aż osiagnął stan ciekły. Wtedy wrzucić pokrojone w spiralki pomidory. Tak gotować ok 2 dni. W międzyczasie usunąć wnętrze z ziemniaków i je wyrzucić. *pyk pyk* Pozostałość z ziemniaków też wyrzucić. Gdy miną 2 dni gotowania, dodać mocno posiekany tytoń waniliowy, a potem pokrojony w kostkę ser. Dodać parę przypraw dla smaku i dobrze wymieszać.
Tak mamy pyszną i zdrową sałatkę z mnóstwem witamin, białka i żelaza.

Mr Loli

Mr Loli

31.03.2008
Post ID: 26115

zadek goblini z nadzieniem z ananasa;D

Tabris

Tabris

3.04.2008
Post ID: 26236

Pyk

Tak mamy pyszną i zdrową sałatkę z mnóstwem witamin, białka i żelaza.

Nie zapominaj o sporej zawartości węglowodanów!

Infero

Infero

31.05.2008
Post ID: 28835

Przysmak iskierki – grzybki w sosie malinkowym.
Produkty:
5 dorodnych muchomorów - mogą być podgryzione przez robale, troszkę świeżego mięska nie zaszkodzi.
1 stary marynowany (lub zmarnowany) prawdziwek w occie.
½ litra ognióweczki
½ litra syropu malinowego
1 malinka do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Nadziewane muchomory wrzucić do gara, zalać pokrojonym starym grzybem w occie. Zabełtać, aż wyjdą robale. Zalać wówczas ognióweczką (tak aż robale dostana czkawki) i odstawić na pół godziny – robaczki muszą się zaprawić. Następnie dodać syrop malinowy, przybrać maliną.

Yonbii

Yonbii

10.06.2008
Post ID: 29323

Ma ktoś przepis na pasztet z czworonożnego przyjaciela?

Kameliasz

Archidyplomata Kameliasz

25.06.2008
Post ID: 30379

Świnka morska z rożna:

Składniki:
Świnka morska, sztuk raz
Wilki, sztuk duuużo
Patyczek, sztuk raz
Ognicho, sztuk raz
Karłowate jabłucho, sztuk raz
Sól, pieprz

Sposób przyrządznia:
Świnkę morską w ogródku przydybać, grabie zabrać, wilkami poszczuć, by zjadły wnętrzności, na patyczek świnkę nadziać. Ognicho przytargać, piec świnkę nad ogniem około 7 minut. Odwrócić na drugą stronę, karłowate jabłucho w mordkę (świnki) włożyć, brzuchol solą i pieprzem natrzeć, piec kolejne siedem minut. Podawać z chlebem i musztardą.

Ciele

Ciele

25.06.2008
Post ID: 30391

A po co się męczyć? Nie lepiej zjeźć soczystego Żywiołaka Wody :).

Hellscream

Hellscream

25.06.2008
Post ID: 30393

Chyba wypić...

Hellscream

Hellscream

25.06.2008
Post ID: 30404

Przepis na dzika na słodko kwaśno
1. Złap dzika. No chyba umiesz złapać dzika?!
2. Zabij dzika.
3. Zluzuj dzika (kości i wnętrzności won)
4. Upiecz dzika.
5. Wepchnij dzika do balii z sosem na słodko kwaśno.
6. Jedz póki ciepłe.

Laysander

Laysander

27.06.2008
Post ID: 30521

Szaszłyki z leprekunów powszechnie znanych jako leśne skrzaty.
100 skrzatów (są strasznie chude, więc trzeba ich wiele). Proponuję do łapania siatkę na motyle.
10 patyczków (do nadziewania na nie skrzatów).
1 znajomy smok, ognisty (bo siarkowym oddechem można się otruć)
Skrzaty smażyć na wolnym ogniu.
UWAGA skrzatów nie trzeba nadziewać, one jedzą cały czas warzywa (dziwaki).
Podawać w kwiatach tulipanów posypane proszkowanymi skrzydełkami rusałek.
UWAGA Przed polowaniem na skrzaty wrzucić nawiedzonych ekologów do jamy znajomego smoka wtedy to smok na pewno będzie miał dobry ogień.

Bon Apetit!
Smakowało?

Ilness

Oberżysta Ilness

1.07.2008
Post ID: 30662

Tak jak obiecałem, nastąpiła rozbudowa menu Oberży "Pod Rozbrykanym Ogrem"! Zachęcam do smakowania tych wysublimowanych dań, które jesteśmy w stanie serwować.

Tym samym zachęcam do komponowania dań na słodko oraz sałatek!

Hellscream

Hellscream

1.07.2008
Post ID: 30664

Kiedyś gnolle uraczyły mnie swoistą odmianą sałatki kebabowej.

Gnollowa sałatka kebabowa

Składniki:
- porosty z Księżycowych Jaskiń (pod władaniem krasnoludów)
- żółta sałata z Kariatydu (górski masyw gnolli)
- niebieska kapusta z Kariatydu
- grzybki halucynki (dla zapachu, później wyrzucamy)
- hobgoblin, świeży
- czerwona i żółta papryka
- szczecina zdarta z wściekłego wilka

Sposób Przyrządzania:
1. Ukraść porosty z Księżycowych Jaskiń.
2. Nazbierać zieleniny.
3. Zrobić odwar z grzybków halucynków.
4. Dorwać i zabić hobgoblina.
5. Upiec hobgoblina na wolnym ogniu.
6. Starannie pociąć go na w miarę równe kawałki.
7. Wszystko wymieszać, razem z papryką.
8. Zalać odwarem z grzybków.
9. Owinąć ciasno wilczą szczeciną i zostawić na 12 godzin.
10. Podawać zimne.

Są dwie opcje napitków:
1. Nieodłączny towarzysz gnolli, Szajbimber.
2. Ognisty Bukiet. Dostępny tylko u Chena Stormstouta. Wywar robiony z Jaja Feniksa Gromów, Bulwy Kwiatu Gromu oraz Ognistej Wody z Khaz-Modan. Jeśli nie przyrządzi tego Chen, mamy 96% szansę na natychmiastowy zgon.

Ynaf

Ynaf

2.07.2008
Post ID: 30681

Kózka w sosie z orka.

1) Złap kozę- w sklepie niestety pustki, bo kóz nie ma.
2) Złap orka
3) Ostrym nożem kuchennym (może być scyzoryk) wypatrosz kózkę oraz orka.
4) Do zimnej, aczkolwiek gotującej się wody wrzuć kozę.
5) Orkowi zapodaj ostre tortury:)
6) Odrąb orkowi część, z której będziesz chciał zrobić sosik (głowa, ręka noga- wszystko dozwolone;), nie zapomnij o warzywach...
7) Po zrobieniu sosu, dodaj go do gotującej kozy.
8) Przykręć ogień, teraz kózka musi się podusić.
9) Nakryj stół - świeczki, talerzyki, kieliszki z nieodłączną vódką - Szmaragdówką.
10) Ostrożnie wyłącz ogień i podaj potrawę.
11) Gotowe! Wypada życzyć smacznego...

Hellscream

Hellscream

2.07.2008
Post ID: 30682

Danie na słodko, też roboty gnolli.

Bukiet Feniksa

Składniki:
- jajo feniksa
- kilka gałązek żelazodrzewa
- łuska czerwonego smoka
- oko rakszasy
- czaszka gargulca
- żądło mantikory
- kilka kilo cukru i śmietany

Sposób Przyrządzenia:
1. Znajdź feniksa.
2. Zabij feniksa i zabierz jego jajo.
3. Utnij gałązkę z żelazodrzewa.
4. Wyrwij łuskę czerwonemu smokowi.
5. Zabij rozwścieczonego smoka.
6. Wyłup rakszasie oko.
7. Skróć jej męki.
8. Zabij gargulca i zabierz jego czaszkę.
9. Zetrzyj ją na proszek.
10. Poślij kogoś na mantikorę, niech przyniesie ci jej żądło.
11. Wlej do małego garnka dwie kwarty Szajbimbru, resztę wypełnij wodą.
12. Wbij żółtko feniksa do wywaru, białko do śmietany.
13. Zmieszaj cukier, śmietanę i proszek z czaszki gargulca.
14. Wbij oko rakszasy i roztrzep wszystko.
15. Wysącz jad z żądła mantikory.
16. Dolej go do wywaru.
17. Oblep sprężystą masą gałązki żelazodrzewa.
18. Włóż gałązki do garnka z wywarem na 12 minut.
19. Gdy gałązki ostygną, jedz. Niebo w gębie, mówię wam. Nigdy nie podejrzewałbym gnolli o takie zdolności kulinarne.

PS
Ynaf, weź jeszcze parę mikstur wskrzeszania i kogoś do pomocy. Istnieje 99% szansą na śmierć z rąk orka...

Laysander

Laysander

2.07.2008
Post ID: 30691

Ciasteczko z wróżką:
1. mała wróżka.
2. masa maślana na ciastko.
3. siatka na wróżki.
4. miód.
5. znajomy smok.
6. krasnoludzki topór.
Złapać wróżkę siatką na wróżki. Rozdrobnić krasnoludzkim toporem. Do masy dodać kawałeczki wróżki. Upiec ciasteczko u smoka. Polać miodem i posypać sproszkowanymi skrzydełkami wróżki.

Dobre?